Филми(които съм гледал и са добри) 2018 – част 1 – хорор, комедия и дълбочина

 1. Ringu (1998) & The Ring (2002)
  Видео касета, която убива хората, които са я гледали, след седем дни. Познато ли е? Да, Рингу е този филм. Репортерка и бившия и съпруг разследват тази видео касета след като почнат да се разпространяват слухове. Колкото повече разследват, толкова повече историята става мрачна и дълбока. Това е, дълбока история с много гледни точки. Като добавим постоянно напрежение.. *** си майката.
  Американския римейк: Допадна ми. Не е много американизиран. Добър римейк, но не може да се мери с оргинала.
  Защо да гледам този филм? Страхотна история, gore сцени и постоянно напрежение.
 2. Tucker and Dale vs Evil (2010)
  Има подкатегория на хорора, която много ми допада, и това е хорор-комедия. Както се сещате хорор елементи с предадени с доза хумор. „Tucker and Dale vs Evil“ е много добър филм, който попада в тази, категория. Разправя се за двама приятели – Тъкър, нисък и умен, и Дейл, едър и глупав, – перфектната комбина за комедия – купуват си имот с къща в гората за да има къде си почиват. И хорор филм без група младежи, които отиват в планината/гората за да пушат, пият и се цункат може ли? Не. И поради липса на комуникация и недоразбирания между двете групи случват се интересни неща(като спазват традициите на old school horror филми). В това е добър филмът – показва ви неща от старите филми с голяма доза хумор. И каквото повече да кажа за филма – ще е в категорията spoiler.
  Защо да гледам този филм? Гледай ако си фен на комедията и хорора.
 3. Shaun of the Dead (2004)
  И това е хорор-комедия, но този път със зомбита. Почва като зомби филм – единият ден всичко нормално, на следващия всеки се движи с гръб към стената иначе ще усети зъбите на някое зомби по дирника си. Протагонистът ни се казва Шаун и е 100 процентов looser. На работа е looser. Вкъщи е looser. С приятелката си е looser. Зомби апокалипсиса за него е възможност да покаже дали става чеп за зеле и нещо повече или пак си е looser.
  По моему този филм е перфектна комедия – самият хумор се предава по много канали. Не само с говорене, не само с падане, не само с неловки ситуации. Използва всички възможни инструменти за да предаде хумора. И няма излишна сцена. Всяка сцена се свързва с друго посредством реплика или прилика. Сцените се римуват и това прави филма интересен. В един момент човек очаква кога пак ще изрекат дадена реплика. Най-елементарния пример – музикалните плочи. В една сцена за едно се ползват, а 10 минути по-късно се скъсвам от смях.
  Защо да гледам този филм? Гледай го пък и ако не намериш нищо, което да ти допадне във филм, ще те черпя с бира за да ми обясниш колко съм тъп и не разбирам от филми и story telling. Пък и на база на оценката ти за филми, аз ще си направя преценка за тебе.
 4. Perfume: The Story of a Murderer (2006)
  Филмът е простичък. Жан Баптист – след като майка му го роди, хвърля сред рибите на пазара и бяга. Нашето момче израства в дом за сираците и има проблеми с другите деца, защото е различен – има силно обоняние и се опитва да подуши всичко възможно(дори и умрели плъхове). Когато стане достатъчно голям, изритват го от дома и той почва да работи. По време на задача ходи до града убива първата хубава и приятно ухаща мома само за да подуши и усети всички нейни миризми. Доказва на производител на парфюми и му става чирак. Втора жертва, трета жертва и тн. Трудно ми е да обясня сюжета на филма, защото докато го гледах той ме дръпна навътре и стана преживяване, преживяване, което трудно се обяснява, и това е показател за качеството на филма.
  Това е идеален филм тип: противоречие протагонист-околните. Баптист си има цел – да създаде върховната есенция и готово да убива жена за тази цел, докато околните го виждам само като убиец.
  Защо да гледам този филм? Гледай ако ти допадат криминалните драми и преследването на цели, без значение каква е цената.
 5. 12 Angry Men (1957)
  Друг простичък филм: 12 мъже в стая вземат решение дали обвиняемия, младо момче, е убил баща си или не. Или ще очернят живота на момчето, или ще пуснат убиеца.
  Това е целият филм 12 мъже в стая и говорят. Няма специални ефекти, няма злодеи. Обикновени мъже трябва да вземат решение. Диалозите правят този филм ФИЛМ.
  Защо да гледам този филм? So good fricking story telling.
 6. Children of Men (2006)
  Ето как почва филма(действието се развива в Англия). Главният герой влиза в кафене да си вземе кафе преди работа. Навънка всичко сиво и мрачно. По телевизията казват, че е умрял най-младия човек на планетата – Диего Рикардо – на 18 години, 4 месеца, 20 дни, 16 часа и 8 минути. Нашият човек взема си кафето и бие шута – не го интересува новината, която кара всички да плачат. Докато е навън и сипва малко алкохол в кафето за да направи живота поне малко търпим и бум. Кафенето избухва и след няколко секунда от там излиза крещяща жена, която с едната ръка държи си откъснатата ръка. После пожарна, полиция. Следващи сцени нелегални имигранти – неангличани – немци, французи, африканци – в клетки. И така продължава филма.
  И филмът да е филм – има нещо, което се противопоставя на сивотата и мизерията – реална надежда.
  Сред актьорите са Майкъл Кейн, Клайв Оуен и Джулиан Мур.
  Защо да гледам този филм? Реалистичен, актуален и Прог рок елементи.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s